Omul este un animal social si el nu poate trai izolat: isi face prieteni, cauta grupuri de interes comun si socializeaza cu persoanele din jurul lui.
Traim in perioada in care viata sociala virtuala face parte din activitatile noastre de zi cu zi, iar internetul ne asigura o modalitate inovatoare prin care putem interactiona cu persoane deja cunoscute sau lega noi prietenii: Social Networking-ul. Conceptul de baza este acelasi cu cel din viata reala: de a gasi prieteni si de a face schimb de informatii.
Pentru a tine pasul cu tendintele si stilul de viata viitoare am incercat sa va prezentam pe scurt ce trebuie facut pentru a va imbunatati viata sociala online si pentru a va crea o retea de socializare.
1. Documenteaza-te. Sunt mai multe modalitati de a socializa pe internet; trebuie sa optezi pentru ceea ce reflecta personalitatea ta, (interese, serviciu si cel mai important distractie).Inainte de a te "imprieteni" si a lucra la construirea unei retele sociale utila pentru tine, citeste "Termenii si conditiile" site-lui pentru a te asigura ca nu le incalci.
2. Fii de incredere. Atunci cand navighezi pe Internet si vrei sa adaugi un comentariu la un articol/blog care ti-a placut, inregistreaza-te. In felul acesta poti crea si pastra legaturi cu persoane ce au aceleasi interese ca si tine; cei mai multi nou-veniti nu inteleg nevoia de sinceritate si respect si lasa tot felul de comentarii negative sau care nu au nicio legatura cu subiectul abordat.
3. Intra in discutii pe chat-urile disponibile. Asa cum probabil se stie este important sa fii la curent cu noutatile de pe site-urile unde esti inregistrat, si de asemenea sa fii capabil de a aprecia profilele altora, altfel risti sa ai parte de comentarii rautacioase sau critici din partea celorlalti utilizatori.
4. Fii deschis. Deschide-te si lasa toti utilizatorii sa iti vizualizeze profilul. Aceasta este cheia socializarii pe Internet. Incearca sa lasi o impresie puternica.
5. Nu iti poti crea o retea de prieteni peste noapte. Trebuie sa-ti imbunatatesti abilitatile de comunicare, insa acest proces dureaza si trebuie sa oferi incredere celor cu care interactionezi. Daca ai un status de tipul "Pe-aici..." nu te vei face remarcat.
6. Fii deschis la critici si nu starni razboaie online. Chiar daca pot fi rautacioase, criticile sunt totusi constructive si este bine sa tii cont de parerile altora. O atitudine "open-mind" te ajuta sa iti imbunatesti viata sociala online.
Retelele sociale online au luat nastere in comunitatile stiintifice in scopul cercetarii, dar acum fac parte din viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi si este cea mai utilizata metoda de a socializa. Asadar va invitam sa va creati o astfel de retea online si sa va largiti orizonturile "sociale" urmand sfaturile de mai sus.