Religia a constituit intotdeauna un element important din viata majoritatii oamenilor. Indiferent de aceasta, fie ea un factor ce impune mai multe restrictii (islamismul) sau mai putine (catolicismul), intotdeauna oamenii gandesc si din prisma religiei cu privire la anumite decizii.
Cel mai probabil cunoasteti sau ati intampinat situatii in care doua persoane nu si-au putut uni destinele din pricina religiei si a ingradirilor impuse de acestea. Conform rezultatelor unor statistici efectuate de Pew Forum US, religia reprezinta intr-adevar unul din principalii factori si cei mai importanti ce ne ajuta sa luam o hotarare atunci cand dorim sa ne alegem partenerul de viata.
Din statisticile efectuate a rezultat ca hinduistii, mormonii si catolicii sunt cei mai stricti din punct de vedere al religiei, atunci cand se decid asupra persoanei care le va sta alaturi pentru restul vietii. La polul opus se afla ateii, budistii si protestantii, care, in proportie de 45-55 % se casatoresc cu persoane apartinand altor religii.
Conform aceleiasi statistici, 65% dintre ortodocsi isi leaga destinele de persoane cu aceeasi religie, 12% traiesc alaturi de protestanti, 16% au parteneri catolici si un procent de 7% aleg intre atei sau alte religii.
Alte trei studii calitative asupra casniciilor de lunga durata au aratat ca similaritatea in orientarea religioasa, in credintele si convingerile partenerilor, sunt factorii cheie in mariajele care dureaza intre 25 si 50 de ani. Cercetarile sociologice asupra familiei pun in evidenta o mai mare stabilitate a relatiilor intre oameni care apartin aceleiasi religii fata de cei care au orientari diferite.
Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont atunci cand cineva se hotaraste sa-si petreaca restul vietii cu o persoana care apartine de o alta religie, este reactia prietenilor si a familiei. Acestia au tendinta sa nu fie de acord cu o astfel de relatie, insa ei trebuie sa inteleaga ce sentimente exista intre cei doi parteneri.
In final, putem afirma ca indiferent de mediul de provenienta, intotdeauna vor exista diferente intre parteneri. Daca aceste contradictii au la baza motive religioase, este important ca ele sa nu devina foarte apasatoare si sa se poata trece peste ele. Privind in perspectiva, nu intotdeauna cele doua persoane aflate intr-o relatie trebuie sa fie de acord asupra tuturor aspectelor de viata, pentru ca acest lucru poate duce chiar la o anumita rutina.
Asteptam si opiniile voastre sau situatiile intalnite.