Certuri nevinovate, vorbe spuse printre dinti, jigniri si tipete; daca toate acestea sunt mult prea frecvente in viata de cuplu, duc la erodarea relatiei.
Il iubesti nespus, dar ai gura sloboda; daca stii asta, incearca sa te educi; nu e usor si trebuie sa faci cateva compromisuri, dar de dragul lui merita sa incerci, putin frau limbii nu strica!
Tu si eu - ai observat de cate ori in discutia cu partenerul folosesti apelativul tu? Tu esti de vina, tu ai gresit, tu.. tu daca asa decurge dialogul cu celalalt, e clar ca ii reprosezi cam multe. Il judeci, il investesti cu prea multa responsabilitate, il invinovatesti, dar stai pentru o clipa deoparte si incearca sa te pui in locul lui. Incearca un mic exercitiu al copilariei cand bunica ta iti spunea povesti si iti capta atentia, incearca si tu sa asculti povestile partenerului, care sunt reale, iar personajele nu sunt zmei si printese, ci colegii lui de serviciu sau prietenii comuni.
O comunicare eficienta inseamna, printre altele, sa stii sa il asculti pe celalalt; asa afli ce il doare, ce il macina si ce frustrari a acumulat de-a lungul relatiei voastre; daca e un barbat introvertit, ajuta-l sa se deschida. Numai tacand si ascultandu-l, il vei putea intelege; daca nu ai rabdare sa il asculti pana la capat, nu vei reusi sa aflii tot mesajul; vei primi doar o parte din el si-l vei interpreta gresit.
Nu de putine ori, tocmai neintelegerea unui mesaj este cea care isca scandalul; cere-i sa se exprime clar, ca sa poti prinde corect ideea.
Lucruri care nu se spun:intr-o relatie nu trebuie sa dai absolut tot din tine, adica tot ce- ti trece prin minte sa ii spui partenerului; de pilda, ca ai vazut un tip superb, genul de barbat cu care l-ai insela. Nu trebuie sa ii torni tot timpul ideile tale pesimiste, sa te plangi intruna de serviciu, prietene, colege, bani; nu-i insira toate barfele din fata blocului sau de la munca.