Se spune ca “ochii sunt oglinda sufletului” si este adevarat, pentru ca daca stii sa interpretezi corect ceea ce ei spun, poti citi starea sufleteasca a omului din fata ta. Privirea este un mijloc de comunicare a emotiilor, a sentimentelor si a starilor sufletesti.
Daca ti-ai dorit vreodata sa intelegi mai multe decat spune interlocutorul tau despre el, lectura acestui articol te aduce mai aproape de acest tel.
Nu numai ca vei stii sa interpretezi corect privirile celor cu care interactionezi, analizand limbajul nonverbal, dar vei stii si cand sa schimbi subiectul daca observi plictiseala si dezinteresul in ochii celuilalt sau sa eviti un anumit subiect daca este sensibil pentru celalalt.

In urma informatiilor cu care vei intra in contact in acest articol, nu-ti sugerez sa incerci sa-ti controlezi fiecare gest, fiecare grimasa, fiecare privire, pentru ca o sa pari nenatural pentru cei din jur. Scopul este sa cunosti aceste semne din comunicarea nonverbala, sa le interpretezi corect si sa comunici mai eficient cu ceilalti.

Interceptarea privirii cuiva inseamna dorinta de a comunica cu acea persoana.
Orice conversatie incepe intai din priviri si alte semne nonverbale.
In timp ce se apropie de tine persoana cu care ti-ai dat intalnire, inainte sa rosteasca vreunul dintre voi primele cuvinte, ii poti observa starea sufleteasca, privind-o cu atentie. Nu-ti trebuie mult, sunt de ajuns cateva secunde sa culegi o multitudine de informatii analizandu-i comportamentul nonverbal. Poti afla daca persoana este vesela sau trista, zambeste sau e serioasa, obosita sau energica, nerabdatoare sa ajunga la tine sau indiferenta, retinuta, timida, etc.
 
Tipuri de priviri
 
Privirea agresiva
Privirea agresiva este privirea insistenta, dura, care invadeaza.
Acest tip de privire, provocatoare, sta la baza multor batai in baruri, discoteci sau chiar pe strazi.
 
Privirea agitata, in permanenta miscare
Ochii se misca des, cand in stanga, cand in dreapta, cand la tine, cand pe langa tine, parca n-au astampar.
Pe de-o parte acest tip de privire exprima energie, curiozitate, pe de alta parte denota o persoana incostanta, instabila care nu are rabdare sau ceea ce spui tu nu prezinta prea mare interes pentru el/ea.

Privirea in flirt
In flirt totul incepe cu priviri de la distanta. Un joc de priviri sustinut care arata disponiblitatea si dorinta reciproca.
Cand intalnim o persoana care ne place, ne atrage,  pupilele se maresc, ochii se deschid mai larg vrand sa vada parca mai bine si sa cuprinda mai multe detalii. Putem compara ochii cu un aparat foto. Daca vrei sa vezi o imagine mai bine, o apropii, dai zoom.
Daca vrei sa stabilesti un contact vizual cu cineva de care esti atras si acea persoana nu ti-a sustinut privirea cel putin 2 secunde si jocul acesta sa se fi repetat de cel putin 2-3 ori, atunci persoana nu este interesata.
Important: nu te uita la inceput  mai mult de 4-5 secunde direct in ochii persoanei de care esti atras, pentru ca privirea ta va fi inconstient interpretata ca o agresiune. Lasa-i putin timp sa se acomodeze. Joaca-te.
 
Privirea directa
Acest tip de privire denota interes, incredere in sine si dorinta de a coopera.
Exista persoane care, atunci cand mint, te privesc in ochi, in incercarea de a te convinge ca spun adevarul. Dar ii tradeaza alte semne din limbajul nonverbal cum ar fi insistenta privirii mai mult decat normala si capul aplecat inainte, spre tine, care te face sa simti presiune in incercarea de a te convinge “crede-ma! nu te mint!”.
 
Privirea evaziva sau in alta parte
Cand persoana cu care dialoghezi priveste pe langa tine sau in alte directii, acest lucru poate arata lipsa interesului fata de tine sau fata de subiectul discutat.
Daca persoana din fata ta iti evita privirea in repetate randuri, acest lucru se poate datora faptului ca are ceva de ascuns sau minte, ori, pur si simplu ai de-a face cu o persoana timida si nesigura pe ea.
 
Ridicarea unei sprancene
Ridicarea unei singure sprancene in timpul conversatiei indica lipsa increderii, suspiciune fata de cele spuse, uneori insotita si de intoarcerea capului intr-o parte, pe partea unde este spranceana ridicata.
 
Privirea incruntata
Acest tip de privire denota concentrare, dar si incordare si rigiditate. In comunicarea nonverbala, mesajul pe care-l transmiti folosind o privire incruntata, intr-o interactiune directa, este incarcat de tensiune.
 
Privirea fixa
De la distanta cand privesti fix pe cineva inseamna ca vrei sa-i atragi atentia, sa stabilesti o legatura cu acea persoana.
Cand vorbesti cu cineva si privesti acea persoana in ochi, acest lucru denota interes si atentie marita.
La nivelul limbajului nonverbal, o privire fixa poate insemna si provocare. Uneori cand observam ca suntem priviti de catre un necunoscut, ii sustinem privirea pana cand acesta cedeaza sau pana cand renuntam noi.
De asemenea acest tip de privire mai poate fi asociat cu o persoana care priveste in gol, care a picat pe ganduri.
 
Privire obosita, somnoroasa
Acest tip de privire poate fi caracterizat in doua moduri: fie privirea este fixa, ochii mari si pleoapele imobile intr-un efort sustinut de a nu adormi, fie ochii sunt pe jumatate inchisi, clipirile sunt din ce in ce mai dese si starea de somnolenta se instaleaza cu pasi repezi.
Privirii i se pot atribui tot atatea califiative cate emoţii exista: privire iubitoare, privire blanda, privire senzuala, privire tematoare, privire suparacioasa, privire zambitoare, fericita, privire visatoare, privire luminoasa, etc.
Intr-o interactiune cu cineva poti intalni mai multe tipuri de privire, in functie de starile sufletesti prin care trece persoana din fata ta.

Concluzie:
Este important sa NU incercam, la noi insine, sa controlam artificial fiecare gest si privire, pentru ca am parea prefacuti si nenaturali.
Mai degraba sa constientizam emotiile pe care le simtim si daca NU sunt cele potrivite si dorite de noi, sa gasim o modalitate sa accesam pachetul de sentimente pozitive care ne ajuta in relationarea calitativa cu ceilalti.
Modalitatea in care suntem priviti este strans legata de starea interioara a interlocutorilor nostrii.
Stiind cum sa interpretam corect privirile lor, stim in ce stari emotionale se afla si ne putem schimba atitudinea, daca este cazul, spre o comunicare reala, eficienta si autentica.
Anunturi
Anunturi
^ Top